NUTRIVI GOOD LIFE

NUTRIVI GOOD LIFE

Produkt zastąpiony przez Nutrivi Good Life Vital Pro

 

GOOD LIFE to kolejny przełomowy nutraceutyk z serii Nutrivi. Jego unikalne działanie oparte jest o spe­cjalnie dobrane naturalne ekstrakty z roślin od wieków znanych ze swoich leczniczych właściwości. poni­żej opisane zostały potwierdzone oddziaływania poszczególnych składników Nutraceutyku good Life.

KURKUMA - EKSTRAKT Z OSTRYŻU DŁUGIEGO

Zwana również szafranem indyjskim. Jeden z naj­potężniejszych, naturalnych składników przeciw- nowotworowych.

PRZYPRAWA ŻYCIA

Kurkuma jest przyprawą, stosowaną w kuchni in­dyjskiej od tysiącleci. Hindusi używają jej od tak dawna głównie ze względu na jejwłaściwości lecznicze, dlatego też stosowana jest w medycy­nie ajurwedyjskiej, tajskiej, indyjskiej, japońskiej oraz indonezyjskiej. Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy ogromne zainteresowanie leczni­czym działaniem tej substancji również w krajach zachodnich. Kurkuminoidy (90% tych substancji zawiera kurkuma), to bardzo silne antyoksydanty. To wyjaśnia liczbę wskazań medycznych dla tej substancji. Składnik ten wpływa na leczenie róż­nych stanów zapalnych, z którymi mamy do czy­nienia w chorobach nowotworowych, ale również bóle reumatyczne, bóle stawowe czy bóle men­struacyjne. Ponadto kurkumę stosuje się rów­nież w przyspieszaniu leczenia wrzodów, ran oraz uszkodzeń wywołanych na przykład przez egzemę. Przyswajalność / biodostępność kurkuminy bez odpowiedniego towarzystwa jest znikoma. Na­leży wybierać preparaty, które zawierają również ekstrakty z pieprzu bądź papryki ostrej, w których składzie znajduje się bromelina lub piperyna. Po­łączenie ekstraktu z ostryżu długiego z czarnym pieprzem oraz papryką daje najlepsze efekty, gdyż wg znanych źródeł takie „towarzystwo” zwiększa jej przyswajalność nawet 1000 krotnie.

DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE

Dowody naukowe pokazują, że kurkumina (głów­ny, działający leczniczo składnik kurkumy) jest dzisiaj jednym z najpotężniejszych i najbardziej obiecujących składników przeciwdziałających nowotworom. Istnieje blisko 300 publikacji po­twierdzających jej unikalne właściwości. Na­ukowcy z Centrum Badań nad rakiem w Houston udowodnili między innymi, że osoby, które spoży­wają nawet niewielkie ilości kurkumy codziennie, aż dziesięciokrotnie rzadziej chorują na raka nerki, ośmiokrotnie rzadziej na raka płuc i pięć razy rza­dziej na raka piersi.

Wielu onkologów w dzisiejszym świecie potwierdza skuteczność kurkumy w walce z nowotworami. Dr Daraswati Sukumar, wybitny onkolog z Uniwersy­tetu Johna Hopkinsa w Baltimore USA, przez wiele lat prowadziła badania nad składem i właściwo­ściami kurkuminy. Dokonała fascynujących odkryć w tym zakresie, potwierdzając zdolność kurkumy do zwalczania cukrzycy, stanów zapalnych oraz nowotworów. Badania opublikowane w 2011 roku w „Proceedings of the National Academy of Scien­ce” potwierdzają, że nawet 25% wszystkich nowo­tworów wywołanych jest przez chroniczny stan za­palny. W dodatku według Centrum Nowotworów dr Anderson kurkumina oddziałuje na 75% nowo­tworów. Wykazano, że wyszukuje złośliwe komórki nowotworowe i zabija je omijając zdrowe komórki - w przeciwieństwie do farmaceutyków w tym agre­sywnej chemii onkologicznej.

JASNY UMYSŁ

Kurkuma ma również wpływ na chorobę Alzheime­ra lub inne formy demencji starczej. Istnieje wiele studiów, badań medycznych oraz publikacji na ten temat. Japońscy naukowcy w trzech niezależnych badaniach wykazali, że kurkuma ma fascynujące działanie lecznicze, przynosząc nie tylko ulgę w de­mencji ale również poprawiając ogólne funkcje organizmu.

SZEROKIE ODDZIAŁYWANIE

Autorzy badań opublikowanych w Annals of Indian Academy of Neurology w 2008 r. potwierdzają wła­ściwości antyoksydacyjne, detoksykacyjne, prze­ciwzapalne oraz lipofilne kurkuminy. Podsumo­wując, blisko 300 publikacji naukowych oraz 50 lat badań naukowych potwierdzają dzisiaj, że kurku­mina, główny składnik kurkumy, zwanej ostryżem długim, działa odżywczo na cały organizm.

ODDZIAŁYWANIE KURKUMY :

  • hamuje objawy wywołane cukrzycą typu II,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • hamuje agregację płytek krwi,
  • hamuję tworzenie się i rozwój guzów,
  • zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS),
  • hamuje chorobę Alzheimera oraz innych demencji starczych,
  • zapobiega sklerozie,
  • hamuje infekcję i replikację HIV,
  • przyspiesza leczenie wrzodów,
  • posiada silne działanie antyoksydacyjne (wymiatanie wolnych rodników),
  • chroni przed zaćmą,
  • chroni przed uszkodzeniami wątroby,
  • zwiększa wydzielanie żółci, chroni przed tworzeniem się katarakty, znacząco przyspiesza trawienie,
  • wpływa na utlenianie lipoprotein / zapobiega niskiej gęstości utleniania lipoprotein,
  • hamuje zakrzepicę,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • hamuje rozwój stwardnienia rozsianego,
  • zapobiega zawałowi mięśnia sercowego,
  • znacząco przyspiesza trawienie.

 

PAPRYKA

Papryka, jako przyprawa i składnik potraw jest powszechnie stosowana. Tajemnica jej stosowa­nia polega na łączeniu jej z innymi przyprawami, przez co osiągany jest niezwykle silny efekt syner- gii. Poprawia ona znacząco przyswajalność między innymi kurkuminy. Papryka jest również bogatym źródłem Witaminy C, poprawia trawienie oraz za­pobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych. Już Aztekowie wiedzieli, że papryka hamuje procesy starzenia, przez co sprzyja długowieczności.

PIEPRZ CZARNY

Czarny pieprz, który pochodzi z Indii dzisiaj jest uprawiany w wielu krajach tropikalnych. Zawiera śladowe ilości białka, tłuszczu, błonnika i składni­ków mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez. Pieprz zawiera za to duże ilości fenoli, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem. Istnieje wiele donie­sień na temat właściwości leczniczych czarnego pieprzu. Obecnie prowadzone są szczegółowe ba­dania, które mają potwierdzić te doniesienia.

PRACE BADAWCZE PROWADZONE SĄ W ZAKRESIE OKREŚLENIA WPŁYWU CZARNEGO PIEPRZU MIĘDZY INNYMI POPRZEZ:

  • wspomagania leczenia przyzębia,
  • pobudzania apetytu,
  • poprawy trawienia,
  • redukcji odczucia bólu,
  • redukcji stanów zapalnych,
  • poprawia znacząco przyswajanie kurkuminy, selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu.

W „Journal of Agricultural and Food Chemistry” ukazało się badanie, które wykazuję, że czarny pieprz ma wpływ na naturalną gospodarkę tłusz­czową organizmu. Naukowcy potwierdzili, że pipe- ryna zawarta w czarnym pieprzu ingeruje w geny odpowiedzialne za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych, wpływając na ich ilość.

KORZEŃ IMBIRU

Jest powszechnie stosowany w medycynie chiń­skiej, medycynie dalekiego wschodu i coraz czę­ściej w krajach zachodnich. Wszystkim nam znane są rozgrzewające właściwości imbiru i wspomaga­jące krążenie krwi. Jest on polecany profilaktycz­nie zapobiegając przeziębieniom oraz osobom ospałym i ociężałym. Istnieją badania naukowe, potwierdzające tera­peutyczne działanie tej rośliny. Naukowcy z Uni­wersytetu Stanu Michigan w USA przeprowadzili doświadczenia na komórkach raka jajnika hodowanych w laboratorium - wykazały one, że niszczy on skutecznie komórki rakowe. Inne badania pro­wadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że imbir hamuje wzrost komórek nowotworowych raka odbytu.

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Tikricie w Ira­nie, wykonując eksperyment z udziałem 75 żona­tych mężczyzn, cierpiących na zaburzenia płod­ności, którzy w trakcie trzymiesięcznego badania przyjmowali imbir, zaobserwowała, że poprawiła się jakość ich nasienia (wzrost ruchliwości i ilości plemników odpowiednio o 47,3% i 40,7%). Ponad­to widocznie zwiększył się poziom hormonu LH o 43,2% oraz testosteronu o 17,7%.

Badania bezsprzecznie potwierdziły świetne wła­ściwości antyoksydacyjne imbiru. Posiada on bar­dzo szerokie i w dużym stopniu udokumentowane działanie terapeutyczne, dzięki czemu idealnie na­daje się jako element suplementu diety.

IMBIR NAJCZĘŚCIEJ POLECANY JEST W NASTĘPUJĄCYCH PRZYPADKACH:

  • poprawa krążenia krwi,
  • wspomaganie procesów trawienia,
  • wspomaganie leczenia przeziębień, działanie profilaktyczne, przynosi ulgę chorym stawom dzięki bogactwu substancji przeciwzapalnych,
  • działanie przeciwobrzękowe,
  • ochrona przed tworzeniem się zakrzepów - zmniejszanie agregacji (zlepianie się) płytek krwi,
  • zwiększanie koncentracji i wydajności umysłowej,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • poprawianie jakości nasienia u mężczyzn, w Azji polecany jako naturalny afrodyzjak

CZOSNEK

Naturalny antybiotyk. Dobrze znany i ceniony, nie­zbędny w codziennej diecie.

Czosnek ma szerokie zastosowanie lecznicze z cze­go większość z nas zdaje sobie doskonale sprawę. Należy go stosować również profilaktycznie, na co dzień. W skład czosnku wchodzi allicyna, która ma silne działanie przeciwbakteryjne, trójsiarczek dwu- allilu o podobnym działaniu oraz siarkowe związki lotne, które wspomagają walkę z chorobami ukła­du oddechowego i pokarmowego. Czosnek zawiera między innymi witaminę C oraz witaminy z grupy B, ponadto mikroelementy takie jak potas, ma­gnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan, jod, sód, selen i chrom.

Nowozelandzki chemik Rex Munday z Ruakura Re­search Centre w Hamilton oraz jego współpracow­nicy prowadzili badania nad czosnkiem. Tak samo naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Filadelfii (USA). Podczas wykonanych przez nich eksperymentów dwusiarczek dwualilu zniszczył komórki raka jelita grubego, które pobrano od ludzi i wszczepiono myszom. Zwierzętom trzy razy w ty­godniu podawano po 1 g substancji. Pozytywne efekty terapii pojawiły się po dwóch tygodniach. DADS doprowadził też do zagłady komórek rako­wych hodowanych w laboratorium, a pochodzą­cych od osób cierpiących na nowotwory złośliwe okrężnicy, skóry i płuc. Choć wiele jeszcze pozosta­je do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpli­wości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka - mówi Munday. Ma to podstawowe zna­czenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest or­ganizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek po­winien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek - dodaje naukowiec. Co jakiś czas pojawiają się też doniesienia nauko­we na temat jego zdolności do opóźniania starze­nia i zwalczania nowotworów. Badania ostatnich lat koncentrują się jednak najsilniej na korzystnym wpływie czosnku na serce i układ krążenia.

RÓŻENIEC GÓRSKI - ZŁOTY KORZEŃ SYBERII

„Wyciąg z żółtego korzenia różeńca górskiego może się okazać najlepszym lekarstwem na sko­łatane nerwy w epoce kryzysu” - cytat z Newsweek'a, 04.01.2009

Różeniec górski zawiera wiele cennych dla or­ganizmu substancji, takich jak fenoloalkohol, glikozydy, salidrozyd, rozarin, rozawin, rozin, licz­ne flawonoidy, fenolokwasy, kwasy organiczne (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy), garbniki, tłuszcze, wosk, steryny, oksykumarynę. Obecnie wykorzystując nowoczesne metody ba­dawcze wyizolowano aż 29 składników czynnych z rhodiola rosea.

Już ponad 1000-letnie księgi tybetańskie wspomi­nają o korzystnym wpływie tej rośliny na zdrowie. Stosowano ją głównie przeciw złym nastrojom, przewlekłemu zmęczeniu oraz w celu poprawie­nia wydajności pracy.

W XX wieku Rhodiola Rosea stała się przedmiotem badań naukowych. Pierwsze badania przeprowa­dzano już pod koniecc lat 60. ubiegłego roku w byłym Związku Radzieckim. Od tego czasu opu­blikowano już ponad 180 badań naukowych nad działaniem tej rośliny. Surowiec sklasyfikowano

jako adoptogen czyli substancję pochodzenia naturalnego zwiększającą zdolność organizmu do zmieniających się warunków środowiska.

DZIAŁANIE WSZECHSTRONNE

Niektórzy autorzy uważają, że działanie adaptoge- nów polega na ich wpływie na systemy regulatoro­we znajdujące się w różnych tkankach i organach - poprzez układ immunologiczny, hormonalny, sercowo-naczyniowy, mięśniowy itd. Wskazują również na fakt, że adaptogeny korygują zabu­rzenia powodowane stresem o różnym podłożu poprzez aktywowanie systemu obronnego orga­nizmu i działanie na oś podwzgórze - przysadka oraz wpływ na układ adrenergiczny.

Pozytywne efekty aktywności różeńca obserwo­wano na grupie pacjentów z astenią i objawami nerwicy. W okresie kuracji od 10 dni do 4 miesięcy, przy dawce ekstraktu 50 mg trzy razy dziennie, na­stępował spadek uczucia zmęczenia, osłabienia, drażliwości, poprawa koncentracji i likwidacja bólu głowy oraz innych niekorzystnych objawów wegetatywnych. Polepszenie zdrowia pacjentów szacowano w oparciu o testy psychologiczne i ba­dania wydajności fizycznej.

Działanie Różeńca Górskiego:

  • przywraca równowagę wewnętrzną organizmu (homeostazę), zwiększając jego odporność na choroby,
  • pobudza witainość seksualną, wspomaga profilaktykę zaburzeń seksualnych,
  • zmniejsza stres oraz jego szkodliwy wpływ na zdrowie , ułatwiając szybki powrót do normy po ustąpieniu czynników stresujących,
  • wzmacnia odporność naszego organizmu,
  • działa kardioprotekcyjnie: zapobiega arytmiom serca, zmniejsza miejscowe niedokrwienie, reguluje ciśnienie krwi,
  • chroni wątrobę przez szkodliwym wpływem toksyn, zmniejsza skutki uboczne działania leków,
  • jest silnym antyoksydantem, ponadto skutecznie zapobiega szkodom wyrządzonym przez wolne rodniki oraz przyspiesza regenerację już powstałych zmian w materiale genetycznym (DNA).

SPIRULINA - BOGACTWO BIAŁKA, WITAMIN, MINERAŁÓW I KWASÓW Z NATURY

Spirulina to algi morskie, które mają bardzo nie­wielki, mikroskopijny wręcz rozmiar. Cechuje je bar­dzo wysoka zawartość pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalne dla organizmu ludzkiego witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także witamina E, beta-karoten oraz kwasy tłuszczowe i nukleinowe oraz wiele innych substancji odżywczych, które są uznawane za niezwykle bogate w składniki odżyw­cze rośliny. Teoretycznie moglibyśmy się żywić wy­łącznie tymi algami, nie zaburzając podstawowych funkcji naszego organizmu.

Spirulinę uważa się za niezwykłe i bardzo bogate źródło białka, niezbędny składnik naszej codzien­nej diety. Preparaty dostępne na rynku zawierają nawet 60% białek. Istnieją również doniesienia, że barwniki zawarte w spirulinie wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Spirulina jest niezwykle bogata w chlorofil, zawiera go nawet 10 razy więcej niż zielone warzywa liściaste, dzięki temu znakomicie oczyszcza krew. Chlorofil zawar­ty w Spirulinie wspomaga produkcję czerwonych krwinek, oczyszcza organizm ze zbędnych pro­duktów przemiany materii, reguluje pracę jelit jak również jest źródłem łatwo przyswajalnej formy magnezu.

Ta niezwykła alga sprzyja również naprawie uszko­dzonych komórek DNA. Istnieją już pierwsze bada­nia na zwierzętach sugerujące, że spirulina może zwiększać produkcję przeciwciał, zwalczając infek­cje, a także choroby przewlekłe.

Ta niezwykła alga sprzyja również naprawie uszko­dzonych komórek DNA. Istnieją już pierwsze bada­nia na zwierzętach sugerujące, że spirulina może zwiększać produkcję przeciwciał, zwalczając infek­cje a także choroby przewlekłe.

SYNEFRYNA

Synefryna należy do grupy naturalnych stymulato­rów oraz substancji wspomagających odchudza­nie. Otrzymuje się ją z pomarańczy gorzkiej. Stoso­wanie synefryny jest zasadne, ale tylko i wyłącznie w małych dawkach, gdyż spożywana w dużych ilo­ściach, w szczególności w połączeniu w codzienną dawką kofeiny może być bardzo niebezpieczna. Synefryna jest doskonałym stymulantem, nie na darmo mówi się o niej „naturalna efedryna”. W małych dawkach jest dla nas korzystna, w du­żych może być bardzo niebezpieczna. Synefryna działa podobnie do czerwonego wina, w małych dawkach działa jak lek, w dużych dawkach jak tru­cizna powodująca arytmię serca.

 

źródło: prof. Andrzej Frydrychowski, "NUTRIVI - Power Peptide Drink, Peptide Caps, Good Life, Vitamin C", WellU