NUTRIVI VITAMIN C

Witamina C

Kup Teraz

NUTRIVI VITAMIN C to naturalny ekstrakt z dzikiej róży, aceroli i rokitnika - roślin, w których natural­na witamina C występuje w kilkukrotnie większych stężeniach niż np. w cytrynie. Wiele badań na­ukowych opisanych poniżej dowodzi o unikalnych dla zdrowia właściwościach naturalnej witaminy C. Opracowana przez nas receptura dostarcza wyjątkowej „molekuły życia” pochodzącej wprost z natury. Ekstrakt z Dzikiej Róży, Aceroli i Rokitnika Nutrivi vitamin C to idealne połączenie natural­nych składników pomagających zachować zdrowie.

DZIKA RÓŻA

Owoc dzikiej róży znany jest i stosowany od daw­na jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1 -3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowa­nie dorosłego człowieka. Ludzie pierwotni trakto­wali owoce róży jako codzienne pożywienie. Na­ukowcy odkryli, że w różach owocowych zawartych jest około 130 związków, które mają dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Oprócz witaminy C w owocach róż występują m.in. witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas galusowy, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, cukry i pektyny. Prawdziwą rewolucję w podejściu do róż owoco­wych wywołało odkrycie duńskich uczonych, któ­rzy wykazali przeciwzapalne działanie zawartego w owocach dzikiej róży (Rosa canina) galaktolipidu i udowodnili jego skuteczność w leczeniu choroby zwyrodnieniowejstawów. Mechanizm działania przeciwzapalnego polega na hamowaniu chemo- taksji leukocytów, obniżenia stężenia białek ostrej fazy (CRP) i kreatyniny w moczu.

Na szczególną uwagę zasługują również antyoksydacyjne właściwości ekstraktów z róż. W badaniu ekstraktu wodnego z kwiatów Rosa rugosa stwier­dzono jego wysoką aktywność przeciwutleniającą, wskazując jednocześnie, że za to działanie odpo­wiadają zawarte w ekstrakcie pochodne kwasu ga­lusowego oraz polisacharydy.

Owoce dzikiej róży wykazują wysoką zawartość wi­taminy C ponadto zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry oraz związek o działaniu przeciwzapalnym - galaktolipid (GOPO). Owoce dzikiej róży stosuje się w celu uzupełnienia nie­doborów witamin i zwiększenia odporności orga­nizmu. Wskazaniem są: rekonwalescencja, stany ogólnego osłabienia, zmęczenie oraz stres, nad­mierna kruchość i przepuszczalność naczyń wło­sowatych, a także choroba przeziębieniowa. Pre­paraty zawierające owoce róży zalecane są także kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, jak również osobom cierpiącym na różnorodne scho­rzenia reumatoidalne.

Dzika róża znalazła zastosowanie między innymi przy leczeniu w chorobach zakaźnych, zaburze­niach krążenia i przemiany materii oraz w alergii. Dzięki polifenolom R. fructus działa rozkurczowo, moczopędnie i napotnie. Flawonoidy, antocyjany, pektyny i kwasy organiczne wpływają na zwiększe­nie wchłaniania, potęgowanie działania i ochronę przed rozkładem zawartej w surowcu witaminy C. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ścią­gające, przeciwbiegunkowe i hemostatyczne su­rowiec zawdzięcza garbnikom.

Dostatecznie wysoki poziom witaminy C zawartej w owocach dzikiej róży chroni przed zatruciem różnymi lekami oraz substancjami szkodliwymi zawartymi w powietrzu, wodzie i pożywieniu. Bar­dzo cenną zaletą tej witaminy jest hamowanie tworzenia się w przewodzie pokarmowym tzw. nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi, powstającymi w przewodzie pokarmowym w wy­niku spożywania warzyw uprawianych z dużym nadmiarem nawozów azotowych.

ACEROLA - NATURALNA WITAMINA C

Acerola, zwana również wiśnią z Barbados, jest re- kordzistką pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.

Acerola pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Przypuszcza się, że Indianie z wysp karaibskich przenosili nasiona lub rośliny podczas migracji pomiędzy wyspami i używali acerolę już w czasach prekolumbijskich.

Acerola jest owocem najbogatszym w witaminę C. Zawierają prawie 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Jeden lub dwa owoce aceroli, zależnie o wielkości i zawartości witaminy C, zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę witaminy C. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowita­miny A oraz tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (Witamina PP), wapń, fos­for i żelazo.

ZAWIERA ONA RÓWNIEŻ WIELE INNYCH SUB­STANCJI, TAKICH JAK:

  • witamina A (bardzo dużo, nawet 4300-12500 jednostek międzynarodowych w 100 g),
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • niacyna PP,
  • białka,
  • żelazo (ułatwiające przyswajanie witaminy C),
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • mangan,
  • kwas jabłkowy.

Ta wyjątkowa kompozycja, według aktualnego stanu wiedzy, zwiększa działanie witaminy C w na­szym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutle niaczy.

W medycynie ludowej acerola była również uży­wana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Po­mocna okazywała się w terapii przewodu pokar­mowego, dzięki właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów i garbników (substancje o tzw. działaniu prozdrowotnym cechujące się bardzo wysoką aktywnością przeciwutleniającą).

ROKITNIK

Rosyjski ananas, cierń morski, koralowiec, rokitnik - rozłożysty krzew, którego ozdobę stanowią po­marańczowe jagody, ma wiele nazw, ale jedno nie ulega wątpliwości: jest to roślina o wyjątkowych zaletach leczniczych i kosmetycznych.

bomba witaminowa

Najbardziej wartościowe są pomarańczowe owo­ce, które najlepiej zbierać między sierpniem a paź­dziernikiem, choć utrzymują się na krzewie przez całą zimę, a po przemarznięciu stają się nawet bardziej słodkie. W ich składzie znajdziemy dużą porcję zwiększającej odporność organizmu wita­miny C. W przeciwieństwie do wielu innych owo­ców, podczas obróbki termicznej nie ulega ona rozkładowi ponieważ roślina nie ma enzymów odpowiadających za eliminację kwasu askorbi­nowego. Rokitnik to także bardzo bogate źródło witaminy E - chroniącej komórki przed utlenia

czami i szkodliwym działaniem wolnych rodników. W pomarańczowych owocach jest jej czterokrotnie wię­cej niż np. w pestkach słonecznika.

Więcej witaminy A niż w marchewce

Po rokitnik powinny sięgnąć również osoby potrzebujące witaminy A obniżającej poziom cholestero­lu i wspomagającej funkcjonowanie układu krwionośnego. Owoce z „rosyjskiego ananasa” zawierają jej trzykrotnie więcej niż np. marchew. Jako jedna z niewielu roślin, rokitnik dostarcza nam witaminy B12, na której niedobór mogą cierpieć weganie. Jest także bogaty we flawonoidy (charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu), kwasy organiczne (głównie maleinowy i szczawiowy) oraz wolne aminokwasy. W rokitniku nie brakuje również ważnych pierwiastków, m.in. fosforu, żelaza, manganu, boru, wapnia i krzemu.

Do jedzenia i picia

Owoce rokitnika można spożywać na surowo, do­dawać do ciasta lub przyrządzać z nich przetwory: dżemy, galaretki, konfitury, wina i nalewki. Są bar­dzo aromatyczne i łączą w sobie smak cytrusów, brzoskwini i ananasów. Z suszonych liści rokitnika niektórzy przygotowują smaczny napar, który z po­wodzeniem zastępuje herbatę.

Sok pełen wartości

W sklepach ze zdrową żywnością bez trudu znaj­dziemy sok, który uchodzi za najbardziej warto­ściowy produkt rokitnikowy. Wymieszany z wodą lub innymi sokami owocowymi (np. jabłkowym lub pomarańczowym) stanowi świetne uzupełnienie codziennej diety. Jego zalety można długo wyli­czać. Jest doskonały do wzmocnienia odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Poma­ga zwalczać infekcje, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę układu tra­wiennego i przemianę materii, zapobiega powsta­waniu stanów zapalnych, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Sok poprawia także nastrój, dodaje energii oraz działa antydepresyjnie, co o tej porze roku warto wykorzystać. Zwiększa potencję i przedłuża żywotności plemników.

 

źródło: prof. Andrzej Frydrychowski, "NUTRIVI - Power Peptide Drink, Peptide Caps, Good Life, Vitamin C", WellU