Składniki SLIM FOOD

Składniki slim food

Ciecierzyca - inaczej włoski groch, usprawnia trawienie i  obniża poziom cholesterolu we krwi. Już 100 gram ciecierzycy zaspokaja 24% dziennego zapotrzebowania na fosfor, 14% na magnez i aż 43% na witaminę B9. Te same 100 gr zawiera  7,6 gramów błonnika i 8,9 gramów białka.

Samopsza - obfituje w bezpieczny gluten i białko (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna, zawiera niewystępujące w pszenicy czy też orkiszu aminokwasy: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Soczewica - zawartość lekkostrawnego białka, wapnia, żelaza, beta-karotenu oraz witamin B i PP korzystnie wpływa na organizm, wzmacniając aktywność fizyczną. Pozytywnie oddziałuje na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi. Daje uczucie sytości.

Olej sezamowy – zawarta w nim witamina B jest nieoceniona w profilaktyce sercowo-naczyniowej i zawałów serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu, spowalniają akumulację tkanki tłuszczowej i zaopatrują mięśnie w składniki odżywcze.

Syrop ryżowy - naturalny słodzik, składający się  z łatwo wchłanianych węglowodanów, glukozy, a także melanozy, dzięki której jest dłużej trawiony, co pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych, w tym potasu, magnezu, żelaza, manganu i cynku.

Spirulina - silny antyoksydant, pomocny w profilaktyce chorób nowotworowych. Wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji i wzmacnia system immunologiczny. Obniża poziom złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów i normalizuje poziom cukru we krwi. Niweluje zakwaszenie organizmu.

Siemię lniane - środek o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Nasiona siemienia mają także właściwości lekko przeczyszczające, ułatwiające wypróżnianie. Składnik obniża poziom cholesterolu we krwi, upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne.

Miód - ma działanie detoksykacyjne i doskonale oczyszcza. Niezastąpiony przy zwiększonym wysiłku fizycznym i umysłowym, przy długich, przewlekłych chorobach i stanach wyczerpania.

Migdały – źródło wielu substancji odżywczych: zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole. Dzięki unikatowemu składowi migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.

Jagody acai - dzięki dużej ilości błonnika przyśpieszają przemianę materii oraz proces trawienia. Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Wspomagają pracę serca. Zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Amarantus –dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega zaparciom, wspomagając perystaltykę jelit i przemianę materii. Jest lekkostrawny i nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu, może zapobiegać niektórym nowotworom, jak również opóźnia proces starzenia się organizmu. Hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz poprawia pamięć i system nerwowy.

Oliwa z oliwek - obniża poziom złego cholesterolu, chroni organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej oraz miażdżycy.  Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi. Spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Ekstrakt z zielonej herbaty - pomaga redukować i opóźniać oznaki starzenia się organizmu. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku. Znakomicie wspomaga organizm w walce z nadwagą i otyłością.

Kakao gorzkie- regeneruje komórki, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza wytwarzanie i uwalnianie wolnych rodników oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem. Redukuje dolegliwości trawienne. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi. Poprawia samopoczucie, redukuje poziom stresu i zwiększa wydzielanie endorfin.

Wiórki kokosowe – źródło błonnika pokarmowego konieczne  do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie i  obniża łaknienie.

Słonecznik - rewelacyjne źródło witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga  funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga pracę serca oraz układ krwionośny, pomaga w walce z migrenami oraz skurczami mięśni. Obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed chorobami serca i zapobiega nowotworowi prostaty.

Cynamon - źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem:  zwalcza wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Przyspiesza metabolizm, poprawia proces trawienia i pomaga schudnąć. Skutecznie  hamuje apetyt na słodycze oraz daje poczucie sytości.

Pestki dyni - zawierają wiele witamin (w tym witaminy B1, B2, B3 i B9) oraz mikroelementy tj. mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Są prawdziwymi kapsułkami zdrowia i urody. Pestki dyni to także skarbnica cynku – składnika niezwykle pomocnego w leczeniu  schorzeń skórnych.

Orzechy włoskie - zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E). Są również źródłem steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL.

 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.